DAG TOT DAG stukjes door Kok
Afbeelding: Rinus van Doorn
Succes

Kok – woensdag 7 april 2010

Niets is wat het lijkt

Maarten liep in de tuin alsof deze van hem was. Als ik vanaf de weg het erf op kwam begon hij al te roepen. Dreigende taal en bijbehorende gebaren. Ik was duidelijk niet welkom. Als ik al eens met eten aankwam wilde hij dat in eerste instantie nooit aannemen.

 

Natuurlijk kon ik het eten achterlaten. Als ik dan terugkeerde was het eten wel op. Zijn houding was dezelfde. Van de medebewoners hoorde ik dat Maarten wel vriendjes was geworden met de buren. Hij bezocht ze door het weiland achter het huis. Nooit bleef hij slapen. Altijd keerde hij weer terug op zijn eigen honk. Hij moest gedacht hebben: het is dan wel vervallen maar het is van mij. Het kon een verfje gebruiken en de omheining stond vol met onkruid. Hij scheen er geen moeite mee te hebben. Ook het feit dat de buren zelfs een zwembad in de tuin hebben laat hem er niet van weerhouden om thuis te slapen. Logeren is niets voor hem.

 

Op het eerste gezicht ziet hij er keurig uit. De werkelijkheid is anders. Hij leeft vooral buiten en dan ga je uiteindelijk toch een beetje stinken. Zeker als je maar één of twee keer per jaar een ander pak aantrekt. Je kan de ergste modder er dan wel afhalen het blijft een beetje vaal. Verder plukt hij af en toe een rafeltje van zijn pak, helemaal glad en strak is het nooit.

 

Nu stoor ik mij meestal niet aan Maarten. Wel is er een kanttekening. Hij is echt niet lief voor kinderen. Als er per ongeluk een voetbal in zijn moestuintje komt is hij woest. Enkele kinderen moeten hem dan afleiden en de dapperste van allemaal pakt dan heel snel de bal en rent er mee weg. Meestal is dat de kleinste omdat de grotere kinderen allemaal al wel eens achterna zijn gezeten door dit heerschap. Ook nu weer zijn het zijn huisgenoten die verklaren dat Maarten echt ongevaarlijk is.

 

Niemand weet trouwens hoe oud Maarten is. Nooit kreeg iemand een uitnodiging voor een feestje. Een echte eenling dus. Ik laat het maar zo want ik kan maar slecht met hem communiceren. Eigenlijk helemaal niet zo gek want Maarten is een (bijna tamme) Gans.